30 min
30 min
En klassisk äppelpaj med en smulig pajdeg, syrlig äppelfyllning och krispig topping. Perfekt att servera med vaniljsås eller vaniljglass.
70 min
11 st
8 port
vetemjöl | 3 dl | |
smör, kallt och tärnat | 125 g | |
strösocker | 2 msk | |
kallt vatten | 2 msk | |
medelstora äpplen | 6 st | |
strösocker | 1 dl | |
malen kanel | 1 tsk | |
malen kardemumma | 0.5 tsk | |
potatismjöl | 2 msk | |
ägg | 1 st | |
pärlsocker | 1 msk |
Sätt ugnen på 175°C. | |
Gör pajdegen: Blanda mjöl och socker i en skål. Tillsätt det kalla smöret och arbeta snabbt ihop till en smulig deg med fingrarna. Tillsätt kallt vatten, lite i taget, och knåda ihop till en smidig deg. Låt vila i kylskåp i 30 minuter. | |
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor. | |
Blanda socker, kanel, kardemumma och potatismjöl i en skål. Vänd ner äppleklyftorna och blanda väl. | |
Ta ut degen och kavla ut den till en cirkel, ca 3 mm tjock. Lägg den i en pajform (ca 24 cm i diameter) och tryck ut kanterna. | |
Häll i äppelfyllningen. | |
Vik in kanterna av pajdegen över fyllningen så att det bildas en kant. | |
Pensla kanten med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. | |
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter, eller tills degen är gyllenbrun och fyllningen bubblar. | |
Låt svalna något innan servering. Servera gärna med vaniljsås eller en kula vaniljglass. |