30 min
30 min
En klassisk australiensisk version av en autentisk italiensk lasagne.
90 min
16 st
8 port
olivolja | 1 msk | |
stor gul lök | 1 st | |
vitlöksklyftor | 2 st | |
nötkött | 1 kg | |
Mutti tomatpassata | 700 g | |
tomatpuré | 0.25 dl | |
rödvin | 1 dl | |
lagerblad | 1 st | |
torkade stora snabblasagneplattor | 375 g | |
riven mozzarella | 3.5 dl | |
riven parmesan | 0.8 dl | |
färsk bladpersilja | ||
smör | 75 g | |
vetemjöl | 1.2 dl | |
mjölk | 1.5 liter | |
riven mozzarella | 1.8 dl |
Värm oljan i en stor, djup stekpanna på medelhög värme. Tillsätt löken. Koka under omrörning i 5 minuter eller tills den är mjuk. Tillsätt vitlöken. Koka under omrörning i 1 minut eller tills den doftar. Tillsätt färsen. Koka, bryt upp med en träsked, i 8 minuter eller tills den är brynt. | |
Tillsätt passata, tomatpuré, vin och lagerblad. Koka upp. Sänk värmen till låg. Låt sjuda, rör om då och då, i 25 minuter eller tills såsen tjocknar. Ta bort från värmen. Ta bort och släng lagerbladet. | |
Under tiden, gör bechamelsås: Smält smöret i en stor kastrull på medelhög värme. Tillsätt mjölet. Koka under omrörning i 2 minuter eller tills blandningen bubblar. Ta bort från värmen. Rör gradvis in mjölken tills den är blandad. Återställ värmen. Koka under ständig omrörning i 5 till 6 minuter eller tills såsen bubblar och tjocknar. Ta bort från värmen. Rör i osten tills den smält. Krydda med salt och peppar. | |
Förvärm ugnen till 180°C/160°C varmluft. Smörj en 6 cm djup, 23 cm x 32 cm (2,4 liter kapacitet) ugnsform. Spara hälften av bechamelsåsen. Täck botten med en fjärdedel av lasagneplattorna, trimma för att passa. Skeda 1/3 av köttfärsblandningen över lasagnen. Toppa med 1/3 av den återstående bechamelsåsen. Upprepa lagren två gånger. Täck bechamelsåsen med ett lager lasagneplattor. Skeda över den reserverade bechamelsåsen. | |
Täck med smord folie. Grädda i 30 minuter. Ta bort folien. Strö över mozzarella och parmesan. Grädda i ytterligare 15 minuter eller tills lasagnen är mjuk och osten är smält och gyllene. Låt stå i 10 minuter. Strö över persilja. |