logo
Australiensisk lasagne

Camille Vidal

30 juli 2024

En klassisk australiensisk version av en autentisk italiensk lasagne.

Australiensisk lasagne

90 min

16 st

Ingredienser

8 port

olivolja1 msk
stor gul lök1 st
vitlöksklyftor2 st
nötkött1 kg
Mutti tomatpassata700 g
tomatpuré0.25 dl
rödvin1 dl
lagerblad1 st
torkade stora snabblasagneplattor375 g
riven mozzarella3.5 dl
riven parmesan0.8 dl
färsk bladpersilja
smör75 g
vetemjöl1.2 dl
mjölk1.5 liter
riven mozzarella1.8 dl

Gör så här

Värm oljan i en stor, djup stekpanna på medelhög värme. Tillsätt löken. Koka under omrörning i 5 minuter eller tills den är mjuk. Tillsätt vitlöken. Koka under omrörning i 1 minut eller tills den doftar. Tillsätt färsen. Koka, bryt upp med en träsked, i 8 minuter eller tills den är brynt.

Tillsätt passata, tomatpuré, vin och lagerblad. Koka upp. Sänk värmen till låg. Låt sjuda, rör om då och då, i 25 minuter eller tills såsen tjocknar. Ta bort från värmen. Ta bort och släng lagerbladet.

Under tiden, gör bechamelsås: Smält smöret i en stor kastrull på medelhög värme. Tillsätt mjölet. Koka under omrörning i 2 minuter eller tills blandningen bubblar. Ta bort från värmen. Rör gradvis in mjölken tills den är blandad. Återställ värmen. Koka under ständig omrörning i 5 till 6 minuter eller tills såsen bubblar och tjocknar. Ta bort från värmen. Rör i osten tills den smält. Krydda med salt och peppar.

Förvärm ugnen till 180°C/160°C varmluft. Smörj en 6 cm djup, 23 cm x 32 cm (2,4 liter kapacitet) ugnsform. Spara hälften av bechamelsåsen. Täck botten med en fjärdedel av lasagneplattorna, trimma för att passa. Skeda 1/3 av köttfärsblandningen över lasagnen. Toppa med 1/3 av den återstående bechamelsåsen. Upprepa lagren två gånger. Täck bechamelsåsen med ett lager lasagneplattor. Skeda över den reserverade bechamelsåsen.

Täck med smord folie. Grädda i 30 minuter. Ta bort folien. Strö över mozzarella och parmesan. Grädda i ytterligare 15 minuter eller tills lasagnen är mjuk och osten är smält och gyllene. Låt stå i 10 minuter. Strö över persilja.