30 min
30 min
En rik och smakfull spaghettisås inspirerad av tv-serien 'The Bear'. Perfekt för en mysig familjemiddag.
120 min
10 st
5 port
vatten | 0.5 dl | |
gul lök | 2 st | |
olivolja | 2 dl | |
röda pepparflingor | 0.5 tsk | |
vitlöksklyftor | 10 st | |
basilikaplanta | 1 st | |
osaltat smör | 8 msk | |
hela tomater på konservburk | 2 förp | |
parmesan (valfritt) | st | |
Parmigiano Reggiano ost | efter smak |
Skär en gul lök i klyftor, skala den och lägg den i en mixer. Tillsätt vatten och mixa tills löken är en lös puré. Ställ åt sidan. | |
I en liten kastrull, kombinera olivolja, ett stort knippe basilika (inklusive stjälkar), vitlöksklyftor och röda pepparflingor. På medelhög värme, låt ingredienserna sjuda lätt. Sänk värmen och koka tills basilikan är doftande. Ta bort basilikan från kastrullen och ställ åt sidan. Fortsätt att koka vitlöken på låg värme tills den blir lätt brun och mjuk genomgående. Ta bort kastrullen från värmen och låt vitlöken dra i oljan medan du förbereder de andra ingredienserna. | |
Värm 4 msk smör på medelhög värme i en tungbottnad gryta. Skär den andra löken i halvor medan smöret smälter, skala den och lägg den med snittytan nedåt i grytan med smöret. Koka löken i smöret tills snittytan blir lätt brun. Var försiktig så att du inte bränner smöret, då mjölkproteinerna blir bittra. | |
Medan löken kokar, öppna burkarna med tomater och lägg dem försiktigt i en stor skål. Använd en ren hand och krossa långsamt de hela tomaterna i saften från burken. Tillsätt de krossade tomaterna i grytan tillsammans med lökpurén. | |
Mixa vitlöksklyftorna, den kokta basilikan och den dragna oljan i en mixer. Spara den återstående vitlöksoljan för annat bruk. Mixa ingredienserna tills de är väl blandade och inga stora bitar kvarstår. Tillsätt vitlöksblandningen till tomat- och lökröran. | |
Rör om ingredienserna i grytan, koka upp dem och sänk sedan värmen till en sjudning. Tillsätt en liten näve färsk basilika (inklusive stjälkar) och parmesan. Låt sjuda i 45 minuter till 1 timme. Smaka av med salt och peppar och stäng av värmen. Tillsätt riven Parmigiano Reggiano och spara mer för servering med pastan. | |
När du serverar denna sås med pasta, helst spaghetti, salta vattnet så att det är ganska salt. Kom ihåg att spara ungefär en kopp av pastavattnet innan du tar bort den kokta pastan. Använd det för att blanda såsen med den kokta pastan. En liten mängd räcker långt. |