30 min
30 min
Denna gratinerade mac and cheese är en familjefavorit som älskas av både barn och vuxna. Den använder en kombination av ostar, lagrade i rätten såväl som smälta till en rik och krämig ostsås, för den ultimata ostiga läckerheten! Perfekt för middag eller som en sidorätt under högtider!
35 min
10 st
8 port
makaroner (elbow pasta) | 500 g | |
osaltat smör | 125 g | |
vetemjöl | 125 g | |
mjölk | 3.5 dl | |
grädde | 6 dl | |
riven medelstark cheddarost, delad (mätt efter rivning) | 9 dl | |
riven Gruyèreost, delad (mätt efter rivning) | 4.5 dl | |
salt | 0.5 msk | |
svartpeppar | 0.5 tsk | |
paprika (rökt paprika är vår favorit!) | 0.25 tsk |
Förvärm ugnen till 165 grader C och smörj en 3-liters ugnsform (23x33 cm). Ställ åt sidan. | |
Koka upp en stor gryta med saltat vatten. När vattnet kokar, tillsätt pasta och koka 1 minut mindre än förpackningen anger för al dente. Häll av och skölj med lite olivolja för att förhindra att den klibbar. | |
Medan vattnet kokar, riv ostarna och blanda ihop dem, dela sedan in dem i tre högar. Ungefär 7,5 dl till såsen, 3,5 dl till innerlagret och 3,5 dl till toppingen. | |
Smält smöret i en stor kastrull över medelhög värme. Strö i mjölet och vispa ihop. Blandningen kommer att se ut som mycket våt sand. Koka i cirka 1 minut, vispa ofta. Häll långsamt i cirka 5 dl av grädden, medan du vispar konstant, tills det är slätt. Häll långsamt i resten av grädden och helmjölken, medan du vispar konstant, tills det är blandat och slätt. | |
Fortsätt att värma på medelhög värme, vispa mycket ofta, tills det tjocknat till en mycket tjock konsistens. Det ska nästan vara konsistensen av en något utspädd kondenserad soppa. | |
Ta bort från värmen och rör i kryddorna och 3,5 dl av osten, rör om tills det smält och blandats. Rör i ytterligare 3,5 dl ost, och rör om tills det är helt smält och slätt. | |
I en stor blandningsskål, kombinera den avrunna pastan med ostsåsen, rör om för att blanda helt. Häll hälften av pastablandningen i den förberedda ugnsformen. Toppa med 3,5 dl riven ost, sedan toppa med den återstående pastablandningen. | |
Strö över de sista 3,5 dl osten och grädda i 15 minuter, tills osten är bubblig och lätt gyllenbrun. |