30 min
30 min
En klassisk svensk rätt som består av köttbullar med potatismos, gräddsås, lingonsylt och pressgurka.
60 min
13 st
4 port
potatis | 1 kg | |
mjölk | 1 dl | |
smör | 50 g | |
salt | ||
vitpeppar | ||
vispgrädde | 3 dl | |
vatten | 2 dl | |
kalvfond | 2 msk | |
soja | 1 msk | |
peppar | ||
maizena | ||
lingonsylt | ||
pressgurka |
Börja med potatisen. Skala, skär i bitar och koka i saltat vatten tills mjuk. | |
Medan potatisen kokar, gör köttbullarna enligt tidigare recept. | |
För såsen: Häll grädde, vatten, kalvfond och soja i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av med lite maizena utrört i kallt vatten om du vill ha tjockare sås. | |
När potatisen är klar, häll av vattnet och mosa med en potatisstöt. Tillsätt smör och varm mjölk lite i taget medan du fortsätter mosa. Smaka av med salt och vitpeppar. | |
Värm lingonsylten lätt och lägg upp pressgurkan i en skål. | |
Servera köttbullarna med potatismos, gräddsås, lingonsylt och pressgurka. |