30 min
30 min
Ett rejält, hembakat fullkornsbröd med en knaprig skorpa.
120 min
5 st
8 port
jäst | 25 g | |
vatten | 5 dl | |
salt | 1 tsk | |
vetekli | 1.5 dl | |
vetemjöl special | 10 dl |
Värm vatten till 37 grader. | |
Smula jästen i en bunke och häll vattnet och salt över den, rör tills det löst sig. | |
Tillsätt vetekli och mjöl (lite mjöl i taget) och arbeta ihop till en smidig och lätt kladdig deg. | |
Stjälp upp degen på en plåt och forma försiktigt till en limpa. | |
Låt jäsa minst 1 timme (gärna 1,5 timme). | |
Värm ugnen till 200 grader. | |
Grädda limpan ca 35 minuter. | |
För en knaprigare skorpa, ställ in en värmetålig skål med vatten medan ugnen värms upp och plocka ut den när du ställer in brödet. Vattenångan gör skorpan lite krispigare. |