30 min
30 min
Spröd pajbotten med krämig lemon posset fyllning & fluffigt marängtäcke.
40 min
9 st
8 port
digestivekex | 15 st | |
smör | 100 g | |
vispgrädde | 5 dl | |
strösocker | 1.5 dl | |
citroner | 2 st | |
vaniljpasta | 1 tsk | |
äggvitor | 4 st | |
vatten | 50 g | |
strösocker | 270 g |
Sätt ugnen på 175°C & mixa kakorna. Smält smöret & blanda med kaksmulet till en formbar massa. Tryck ut en i pajform med löstagbar kant, 24 cm i diamanter. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter. | |
Tvätta citronerna, riv citronskal & pressa ur saften i en skål. Koka upp vispgrädde, strösocker & vaniljpasta i en kastrull. Låt koka i 2-3 minuter. Ta bort från värmen, häll i citronsaft, citronskal, låt dra i någon minut. Sila bort citronskalen & häll upp fyllningen i pajskalet. Ställ in i kylskåpet i minst 4 timmar eller tills de stelnat. | |
Häll äggvitan i en bunke. Koka upp vatten & strösocker i en kastrull på hög värme. Sockerlagen ska koka till 121°C. När sockerlagen nåt 115°C kan du börja vispa äggvitan på hög hastighet med elvisp. Dra bort kastrullen från värmen när sockerlagen nåt 121°C. Sänk hastigheten något & häll i sockerlagen med tunn stråle i bunken under konstant vispning. Vispa marängen tills den svalnat. Bre ut över pajen & bränn av med en brännare. |