30 min
30 min
En klassisk italiensk pasta med färska vongolemusslor, vitlök och persilja, serverad i en delikat vitvinssås.
40 min
9 st
4 port
Linguine-pasta | 400 g | |
Färska vongolemusslor | 1 kg | |
Vitlöksklyftor | 4 st | |
Röd chili | 1 st | |
Färsk persilja | 1 knippe | |
Vitt vin | 1 dl | |
Extra jungfruolivolja | 3 msk | |
Salt | ||
Svartpeppar |
Förbered vongolemusslorna genom att lägga dem i en stor skål med kallt vatten i cirka 20-30 minuter för att låta dem spola bort eventuell sand eller smuts från sina skal. | |
Koka linguine-pastan enligt anvisningarna på förpackningen i rikligt med saltat vatten tills den är al dente. När pastan är klar, spara lite av pastavattnet och häll av resten. | |
Medan pastan kokar, värma upp olivoljan i en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt vitlök och chili (om du använder det) och stek i cirka 1 minut, eller tills vitlöken blir lätt gyllenbrun och doftar underbart. | |
Tillsätt de rensade vongolemusslorna till stekpannan. Häll över det vita vinet och täck stekpannan med ett lock. Låt det koka i cirka 5-7 minuter, eller tills musslorna öppnar sig. Kasta eventuella musslor som förblir stängda. | |
När musslorna är öppna och pastan är klar, tillsätt den kokta linguine-pastan direkt i stekpannan med musslorna. Tillsätt också den grovhackade persiljan. Blanda försiktigt så att pastan blandas med musslorna och såsen. | |
Om såsen verkar för tjock, tillsätt lite av det sparade pastavattnet tills du får den konsistens du föredrar. Smaka av med salt och svartpeppar efter behov. | |
Servera genast i stora skålar och njut av denna läckra italienska rätt med lite färskt bröd eller en sallad som tillbehör. Buon appetito! |