30 min
30 min
Tranbärsrutor (Mulled Red Wine Cranberry Crumble Squares på engelska) är en läcker dessert som kombinerar kryddigt rödvin, syrliga tranbär och apelsin- och havrecrumble till en oemotståndlig julkaka.
60 min
16 st
25 port
apelsin | ||
vetemjöl | 200 g | |
gammaldags havregryn | 100 g | |
socker | 100 g | |
farinsocker | 50 g | |
bakpulver | 1.5 tsk | |
salt | 0.75 tsk | |
kanel | 0.5 tsk | |
smör | 110.00000000000001 g | |
honung | 80 ml | |
rödvin | 120 ml | |
tranbär, hela | 170 g | |
kanel | 0.5 tsk | |
nejlika | 0.25 tsk | |
socker | 1 msk | |
salt, en nypa |
Riv det mesta av apelsinen i botten av en medelstor skål. Använd en grönsaksskalare för att skala av några breda remsor av den återstående skalet och lägg dem i en medelstor kastrull. | |
Vispa samman mjöl, havregryn, socker, bakpulver, salt och kanel med apelsinzestet. Tillsätt smöret och använd dina fingrar för att arbeta in smöret tills du får grova smulor och blandningen håller ihop när den pressas. Om den är lite torr, blanda i en eller två teskedar varmt vatten tills den håller ihop. Kyl blandningen medan du gör fyllningen. | |
Blanda alla ingredienser (utom socker och salt) i en medelstor kastrull med apelsinskalet och sätt pannan på medelvärme. Täck över och sjud i 10 minuter, rör om då och då. Ta bort locket och höj värmen något. Koka i ytterligare 5-10 minuter tills tranbären börjar spricka och såsen har tjocknat. Ta bort apelsinskalet. | |
Smaka av fyllningen och rör i matskeden med socker och en nypa salt om tranbären är extra syrliga. Låt fyllningen stå i 20 minuter vid rumstemperatur, eller kyl den i 10-15 minuter om du har bråttom. | |
Förvärm ugnen till 175 grader. Smörj en form på 20x20 cm och klä med två överlappande ark bakplåtspapper. | |
Tryck cirka 2/3 av crumblen i botten och upp på sidorna av formen, använd botten av en mätkopp för att packa crumblen tätt. Bred fyllningen i ett jämnt lager över basen och smula över den återstående 1/3 av havreblandningen på toppen. | |
Baka i 25-30 minuter eller tills toppen av crumblen är lätt brun och fyllningen bubblar. Låt svalna helt, ta bort från formen och skär i små fyrkanter. |